KOKEN AAN TAFEL
'BEREIDINGEN'
GASTHEERSCHAP
  BEDIENING
  TAFELDEKKEN
  DRANKEN
  WIJNEN
  ETIQUETTE
  VAKTERMEN
  BANKETTEN
  MENULEER
  COCKTAILS
  BRIEFING
  FEEDBACK
  TEST UW KENNIS

KOKEN AAN TAFEL
*VERSNIJDEN
*FILEREN
*BEREIDINGEN
*FLAMBEREN
*FRUIT


Rundertartaar
Asperges op Vlaamse wijze
Sabayon
Aardbeien 'Romanoff'
Irish coffee
Zeetong 'sportive'
Cona coffee


HOME
CONTACT


RUNDERTARTAAR (Steak de boeuf à la tartare)
Bereidingswijze:
Serveerwijze:
Dresseer op een bord met sla, tomaat en eventuele andere decoratieve elementen.
Versier met een waaiervormig gesneden augurkje, uiringen en enkele zilveruitjes.
Materialen
2 vorken
lepel en mes
proeflepeltjes en side plates
groot koud bord
diep bord
Mise-en-place ingrediënten
fijn gehakte biefstuk en eierdooier
mosterd
olie
ansjovis
gehakte sjalotten
kappertjes
gehakte peterselie
Worchestershiresaus
Tabasco
Slablaadjes, tomaat en augurk (garnering)
ajuin in ringen en eventueel zilveruitjes (garnering)
pezo
ASPERGES OP ZIJN VLAAMS
Bereidingswijze :
Serveerwijze :
Serveer, op een warm (langwerpig) bord de punten links naar onder gericht met vork en mes of rechts naar onder gericht met alleen vork als bestek. In het laatste geval neemt de gast de uiteinden in de linkerhand, ondersteunt de asperge met de vork en brengt deze zo naar de mond. Bij deze serveerwijze is een vingerkommetje noodzakelijk.
Materialen
warm diep bord
dienbestek
twee vorken
warmplaatje
koffielepel -proeflepel-
Mise en place ingrediënten
gekookte asperges
warme hard gekookte eieren
gehakte peterselie
gesmolten of gemonteerde boter
nootmuscaat
pezo
SABAYON
Bereidingswijze:

Eerst en vooral zorgen voor een goede mise en place. Tijdens en na de bereiding is er geen tijd meer om nog vlug iets te halen of klaar te zetten.
De sabayon kan geserveerd worden met vanilleijs, met verse fruitsla, met één bepaalde fruitsoort of kan geparfumeerd worden met een bepaalde alcoholsoort zoals Grand-marnier, Poire-Williams, Cognac enz. Voor deze laatste bereiding zijn er twee mogelijkheden:
  1. de gevraagde drank in het glas schenken en de sabayon hierover uitscheppen zodat je werkt volgens het soortelijk gewicht en de sabayon op de drank blijft drijven.
  2. de gevraagde drank wordt op het einde van de bereiding in de sabayon zelf doorgeklopt. Deze bereiding is aan te raden ten opzicht van de eerste.
Materialen
flambeervuur met sauteuse en klopper
soeplepel
glas op voet
dessertbord met kantpapier
Mise en place ingrediënten
eierdooiers
griessuiker
Marsala en witte wijn
AARDBEIEN 'ROMANOFF'

Bereidingswijze :
Materiaal
2 vorken
1 glazen kom met ijswater op bord met servet
1 double fond
1 bord met servet
1 coupe
Dessertbord met kantpapier
Mise en place ingrediënten
Aardbeien
Sinaasappel- en citroensap
Poedersuiker
Aardbeien- of sinaasappellikeur
Creme Chantilly
Muntblaadjes


IRISH COFFEE
Mise en place ingrediënten
Ierse whisky
kandijsuiker
koffie
verse room (40% vetgehalte) ongesuikerd

Bereidingswijze :
ZEETONG SPORTIVE (Filets de sole sportive)
Materiaal
flambeertoestel
réchaud
platte koperen pan
serveerbestek
warm king-size bord -fileren-
proeflepeltje(s)
side plate
Mise-en-place ingrediënten
gebakken zeetong
witte wijn
room
visfumet
boter
mirepoix bordelaise van sjalot, wortel, selder
champignons in brunoise
tomaat in brunoise
gepelde garnalen of rivierkreeftstaartjes
citroensap
gehakte peterselie
pezo

Bereidingswijze :
CONA COFFE
Bereidingswijze :