Tafel dekken
Wat is Cona koffie?
Het toestel voor Cona koffie bestaat uit een trechtervormige glazen bol met filtertje, die wordt gevuld met 5 à 6 dessertlepels (relatief grof) gemalen koffie. In een tweede glazen bol daaronder wordt water d.m.v. een alcoholvuurtje tot koken gebracht. Dit kokend water stijgt langs een centrale buis omhoog en sijpelt zachtjes door de gemalen koffie. Na het verwijderen van het alcoholvuurtje zal de lucht in die bol afkoelen en hierdoor een vacuüm veroorzaken. Het aftreksel wordt vervolgens, door het filtersysteem heen, in de onderbol teruggezogen. Het koffiedik blijft in de trechter achter, waarna de  bovenste bol kan verwijderd worden. De Cona zetmethode wordt ook wel de vacuümmethode genoemd. De cona koffie biedt volgende voordelen:
-door het langzaam doorsijpelen van de koffie verkrijgt men een optimale geur en aroma.
-het toestel staat bij de gast op tafel.
-het show-element.BEDIENING
TAFELDEKKEN
DRANKEN
WIJNEN
ETIQUETTE
VAKTERMEN
BANKETTEN
MENULEER
COCKTAILS
BRIEFING
FEEDBACK
TEST UW KENNIS
ZAALTECHNIEKEN
*VERSNIJDINGEN
*FILEREN
*BEREIDINGEN
*FLAMBEREN

Hoe wordt een tas koffie op een correcte manier geserveerd?
Het koffie dienstblad wordt versierd met een dentelle. Alles wordt zo geschikt dat de klant zich zonder moeite kan bedienen. Dit wil zeggen, het oortje en het koffielepeltje naar rechts. Bij koffie hoort warme melk of koude (koffie) room, suiker en kokend water. Meestal serveert men  enkele zoete hapjes en slagroom.
In het restaurant wordt het schoteltje met koffiekop rechtstreeks op tafel geplaatst naast het nagerechtbord. Koffiekan, melkpot en suikerschaaltje in het midden van de tafel. De kan en kopjes steeds voorverwarmen.

Sommige dranken worden op het laaste moment klaar gemaakt. Welke en waarom?
Bepaalde dranken worden pas op het laatste moment klaar gemaakt en op het dienblad geplaatst. De warme dranken omdat deze kunnen afkoelen en tapbier om inzakken van de schuimkraag te voorkomen.

 Home   
 Foto's
  
 Contact
 LinksBeschrijf de bediening van een flesje water in het restaurant.
Naargelang het soort water dienen de flesjes op voorhand gekoeld of op keldertemperatuur gebracht te worden. Kleine flessen onderaan afvegen met een doek om ringen op het tafelkleed te voorkomen. De flesjes ontkurken en de hals wordt eveneens zuiver gemaakt (bruine roestaanslag).
De flesjes op een dienblad met kantpapier plaatsen. Uitserveren aan tafel bij de gast, langs de rechterzijde en met de rechterhand. Het waterglas voor 3/4 vullen en bij het uitschenken het glas niet raken. Het flesje met de resterende inhoud plaats de kelner rechts boven het waterglas en met het etiket zichtbaar naar de gast gericht.

Laatst gewijzigd
27 juli 2020
Wat is een Kir ?
Kir is een mengsel van witte wijn (traditioneel Bourgogne Aligoté) met een scheutje Crème de cassis, likeur gemaakt van zwarte bessen. De verhouding is ongeveer vijf delen wijn, één deel likeur. Wél fris serveren.
Het drankje komt oorspronkelijk uit Bourgondië en heette oorspronkelijk 'rince cochon', en later 'cassis au vin blanc'. Het drankje werd onder de huidige naam bekend door een Bourgondische priester, Félix Kir, die leefde van 1876 tot 1968.
Voor Kir Royal wordt de witte wijn vervangen door champagne. Er is ook nog een Kir Bleu-variant, waar de Crème de cassis vervangen wordt door Blue Curaçao.

Wat is een aperitief ?
Een aperitief is een drankje (meestal alcoholisch) dat voor een maaltijd wordt gedronken om de eetlust op te wekken. Dit kan bijvoorbeeld een eenvoudig drankje zijn, zoals een glas droge witte wijn, champagne of sherry. Kan ook een droge of zure cocktail zijn.
Deze traditie is waarschijnlijk ontstaan om de spijsvertering en de speekselaanmaak op voorhand te stimuleren; wetenschappelijke studies schijnen dit te ondersteunen. Het woord komt van het latijnse werkwoord aperire dat openen betekent.

Hoe serveert men een whisky "straigt up"?
Whisky koel serveren zonder ijsblokjes.

Wat is een digestief ?
Een digestief is een drankje dat na de maaltijd gedronken wordt en dat de spijsvertering bevordert. Waar een aperitief als het ware de maag opent, sluit een digestief de maag. Het wordt afzonderlijk of tegelijk met de koffie gedronken.

Wat is een café complet?
Is een wijze van serveren zoals deze vroeger vooral bij modeshows voorkwam; naast het koffieservies worden allerlei zoetigheden zoals bonbons, koekjes en kleine gebakjes en soms ook hartigheden zoals sandwiches  geserveerd. Hiervoor moeten dan ook een gebakbordje, gebakvorkje, servetjes en cocktailprikkers gereed gezet worden.

Waaraan dankt de cappuccino zijn naam?
De naam cappuccino komt oorspronkelijk van Kapuziner Kaffee. Deze Weense koffiesoort wordt bereid met een laag slagroom boven op de koffie. De laag slagroom noemt met een Kapuze, genoemd naar de kap van de Kapucijner-monnik. Het oorspronkelijke recept is dus met slagroom en niet met opgeschuimde melk. Wat algemeen bekend is als cappuccino, noemt met in Wenen een Melange.
Latte Art
is de kunst van het gieten van decoratieve ontwerpen op een cappuccino. De kunstenaar, de barista, schenkt met een speciale techniek de geschuimde melk in de crèmelaag van een espresso.

naar boven
Met welke drank maakt je een  ...... koffie?

Normandische koffie

Hasseltse koffie

Irish-coffee

Italian coffee

Jamaician coffee

Belgian coffee

Norwegian coffee

French coffee

Russian coffee

Dutch coffee

Rudesheimer koffie

Deze koffie's worden geserveerd op een dessertbordje met kantpapier, zonder lepeltje bij het glas. Het is de bedoeling dat de hete koffie onder de koele room wordt weggedronken.

Wat is het verschil tussen "afternoon tea" en "high tea" ?
De "afternoon tea" is een kleine maaltijd meestal geserveerd rond vier uur in de namiddag. Afternoon tea bestaat uit zeer sterke thee, gedronken met suiker en veel melk of als "white tea" zonder suiker. Daarbij worden scones (minibroodjes met clotted cream en jam), cucumber sandwiches met de korst af,  allerlei koekjes, muffins en cake geserveerd. De "high tea" is een "afternoon tea" maar uitgebreid met allerlei koude vleesschotels, kaas, "crumpets" (bladerdeeg met hartige vulling), pickles en gepocheerde eieren op toast. Werd vroeger traditioneel genomen rond zes uur door de Britse werkende bevolking als een complete maaltijd.

In welk glas serveer je melk ?
Koude melk serveren we in een speciaal mat glas (de vetaankleving is minder zichtbaar) of beker op een passende schotel met druppelvanger.
Bij warme melk geven we een tipje en lepel erbij om een eventueel vel te kunnen verwijderen.
Bij karnemelk serveren we een lange lepel en suikergarnituur.

Hoe serveer je een tomatensap ?
In een tumblerglas op bordje met dentelle en lepeltje. Peper, selderijzout en eventueel worchestershiresaus en tabasco worden ook op tafel gezet. De gast kan deze ingrediënten dan naar smaak toevoegen en ze met behulp van het op de schotel geplaatste lepeltje vermengen.

Wat is het verschil tussen Calvados en Cognac?
Van alle fruitsoorten kan door alcoholische vergisting 'vruchtenwijn' worden gemaakt. Het distillaat daarvan heet "eau de vie". Calvados is een eau de vie, want de vrucht die er als basis voor dient is de appel. Cognac daarentegen is een distillaat van wijn (gemaakt van druiven) dit noemt men 'eau de vie de vin' en mag alleen zo heten als de basisdrank afkomstig is van druiven. Cognac is zo een 'eau de vie de vin', maar ook Armagnac, Asbach Uralt  en brandewijn behoren tot dezelfde familie.

Wat is een "trou normand"?
De echte trou normand is een calvados die, puur, in het midden van een maaltijd wordt geserveerd. Dat zou de vertering versnellen en de reeds verzadigde tafelgenoten weer eetlust te geven. Meer wetenschappelijk komt het er op neer dat alcohol vetten oplost en de maagwand uitzet, wat het idee van verzadiging verdoezelt.

Beschrijf de bediening van vruchtensappen en vruchtendranken.
Vruchtensappen zijn zuivere produkten verkregen door het uitpersen van vruchten  vb. citroensap, pompelmoessap, sinaasappelsap. Ze worden geserveerd  in een longdrink of tumbler op bordje met dentelle en lepeltje. Garneren met een schijfje van de vrucht plus eventueel een kannetje met water en suikerstrooier. Rietjes en ijsblokjes zijn facultatief.
Tomatensap : in een tumblerglas op bordje met kantje en lepeltje. Peper, selderijzout en eventueel Worchestershiresaus en tabasco worden ook op tafel gezet. De gast kan deze ingrediënten dan naar smaak toevoegen en ze met behulp van het op de schotel geplaatste lepeltje vermengen.

Wat is het verschil tussen bron- en mineraalwater?
Bronwater en mineraalwater wordt gewonnen uit natuurlijke of aangeboorde onderaardse bronnen die niet in verbinding staan met het grondwater.
Bronwater
moet, zoals de naam al zegt, uit een speciale bron komen, mag niet behandeld zijn en moet van drinkwaterkwaliteit zijn. Sinds september 2003 mag bronwater wel met behulp van ozon worden gezuiverd. Bronwater kan zowel plat als bruisend (koolzuurhoudend) zijn.
De voornaamste eigenschappen om de term 'Natuurlijk Mineraalwater' te mogen hanteren zijn:
- mineraalwater wordt verdergaand onderzocht dan bronwater
- mineraalwater moet worden gebotteld aan de bron, bronwater niet.
- mineraalwater moet minstens een gehalte aan mineralen , sporenelementen of andere bestanddelen bevatten  die de smaak veranderen of het water een therapeutische waarde geven.
Zouten, zwavelverbindingen en gassen zijn voorbeelden van stoffen die in het water zijn opgelost.

Wat is een koffie verkeerd?
Koffie verkeerd is de benaming voor een kop koffie met qua volume meer melk dan koffie. Verkeerd dus, want "normaal" zit er meer koffie in dan melk. Het is de Nederlandse naam van de Franse café au lait.
De koffiekop wordt voor 1/3 gevuld met hete koffie. In een kannetje wordt voldoende hete melk geserveerd om de kop verder mee aan te kunnen vullen. Ook kan men zowel de koffie als de hete melk in aparte kannetjes serveren, zodat de gast zelf de verhouding koffie/melk kan bepalen.

Wat  zijn de verschillende ingrediënten van frisdranken?
Frisdranken zijn al dan niet koolzuurhoudende, niet-alcoholhoudende dranken.
De verschillende ingrediënten van frisdranken zijn;
-        water
-        suikers en/of zoetstoffen
-        vruchtensap, aroma's en/of extracten
-        koolzuur
-        hulpstoffen/additieven
Waarom serveert men soms een glaasje water bij koffie/mokka?
Door voor elk slokje koffie een slokje water te drinken, komt de smaak van de koffie het beste tot zijn recht. Water reinigt namelijk je smaakpalet. Doordat je smaak geneutraliseerd is proef je de koffie zoals die hoort te smaken.

naar boven