Het versnijden van verschillende fruitsoorten wordt nog steeds beschouwd als een eerste kennismaking tot het verkrijgen van enige vakbekwaamheid in het versnijden van allerlei producten die onder de bevoegdheid vallen van het zaalpersoneel.
Niettegenstaande deze handelingen tegenwoordig niet meer worden uitgevoerd tijdens de dienst, verschaffen deze technieken de mogelijkheid om zich een vlotte algemene snijvaardigheid eigen te maken.
Vooral gaat de aandacht naar de houding tijdens het versnijden en het gebruik van het juiste materiaal is hier van essentieel belang.
* in een glazen kom met ijswater (op een dienstbord) de kersen, aardbeien of de druiven wassen
* met behulp van twee standaardvorken halen we het fruit uit het ijswater
* het fruit overbrengen op het dienstbord met servet
* fruit drogen in de servet en vervolgens schikken op een entremetsbord aan de hand van de twee vorken
Als bestek dekken we een entremetslepel in, deze dient voor het verwijderen van de pitten uit de mond. Bij druiven wordt nog een druivenschaartje gegeven. Een vingerbol komt links van het entremetsbord.
De bediening van aardbeien geschiedt op de zelfde manier alleen moeten we hier de steeltjes van de aardbeien verwijderen met behulp van een 2 dessertvorken, als bestek entremetvork en entremetslepel indekken.
Bij kersen en aardbeien plaatst men een suikergarnituur, bij druiven niet.
Werkwijze 3de methode- meloen voor meerdere personen-
we snijden een part, of parten -naargelang het aantal personen- uit de meloen
granen en draden verwijderen
de schil van het vruchtvlees lossnijden en snijd het vruchtvlees in partjes
laat het vruchtvlees op de schil liggen
Serveerwijze Bij methode 1 en 2 de meloen schikken in een double fond welk we op een entremetsbord plaatsen, als garnituur voorziet men een suikerstrooier op tafel.
Bij methode 3 serveren op een entremetbord met entremetsmes en -vork
als garnituur voorziet men een suikerstrooier op tafel.
op een bord de bovenzijde en de onderzijde van de vrucht afsnijden
het schijfje met het kroontje prikken we omgekeerd met de vork in de vrucht, zodanig dat de vrucht vast op de vork zit
Dit wordt gedaan zodat bij het schillen van de vrucht het sap niet over de handen zou lopen.
de sinaasappel boven het tweede bord houden om het sap tijdens de versnijding op te vangen
de schil van de vrucht wordt van boven naar onder afgesneden
snijdt de schil zodanig van de sinaasappel dat er geen wit vlies achter blijft op het vruchtvlees
Het snijden moet een zagende beweging zijn om zo weinig mogelijk te drukken op de sinaasappel. Dit om het breken van de vrucht in de kern te voorkomen.
wanneer de vrucht volledig van de schil is ontdaan zal de vork in de sinaasappel blijven zitten
tussen de vliesjes snijden om zo de partjes vruchtvlees te kunnen verwijderen
het resterende vruchtlichaam uitpersen door het met de vork in de lepel samen te drukken
Serveerwijze : - de partjes vruchtvlees in een krans -ster- op het bord schikken
- als garnituur voorziet men een suikerstrooier op tafel
Materiaal 2 borden
serveerbestek
officemes
VERSNIJDING VAN DE PEER Werkwijze ;
met het mesje de twee uiteinden van de vrucht afsnijden.
het onderste gedeelte omgekeerd op de vork prikken gevolgd door de vrucht zelf
de vrucht van boven naar onder toe schillen
de peer in twee snijden en het klokhuis verwijderen
de vrucht weer in haar oorspronkelijke vorm plaatsen met het steeltje als hoedje erop
Serveerwijze
suikerstrooier op bordje met kantpapier
Materiaal bord
serveerbestek
officemes
VERSNIJDING APPEL
Werkwijze - op een bord worden de bovenzijde en de onderzijde van de vrucht afgesneden -
Bij deze eerste handeling kan de appel nog met de handen worden genomen. Voor elke verdere handeling van het versnijden is het vastnemen van de vrucht met de handen verboden.
het schijfje met het kroontje prikken we omgekeerd met de vork in de vrucht, zodanig dat de appel vast zit op de vork.Dit om voldoende steun te geven bij het schillen.
met behulp van het officemes de schil in stroken afsnijden
dit steeds van boven naar beneden en rechts volgend op de vorige afgesneden schil
schillen zo dun mogelijk af snijden om zo weinig mogelijk vruchtvlees te verliezen
Om een zo gaaf mogelijk resultaat te bekomen, is het noodzakelijk het officemes heen en weer te bewegen tijdens het versnijden zonder al te veel druk uit te oefenen op het mes. Om de appel van de vork te halen, kan men best deze omgedraaid op een dessertbord plaatsen. Het vlak van het lemmet plaatst men op de appel -tussen de appel en het schijfje- tot tegen de tanden van de vork.
prik de vork lichtjes bovenaan in de vrucht, plaats het mes tussen de middenste tanden van de vork en snijdt de vrucht in twee delen. Vervolgens kruisgewijs de vrucht nogmaals doorsnijden.
de vork in het klokhuis prikken en met het officemes de harde kern verwijderen van ieder part
Serveerwijze
de partjes vruchtvlees in een krans op het bord schikken
als garnituur voorziet men een suikerstrooier op tafel